Ett liv i Spanien

Förra året vid den här tiden, höll vi på att packa husbilen för att prova på att bo i Spanien. Min själ och mina guider tryckte på ordentligt i februari och mars. De uppmanade mig att flytta. Jag fick bilder av flyttlådor. De sa att jag skulle säga upp lokal och lägenhet i Småland. Jag skulle sälja bilen. Det var ord, bilder och visor som “Exodus, movement of yah people”. Även mina nattliga drömmar manade på en flytt.

Camping i södra Frankrike på vägen ner.

Jag hade länge drömt om att bo i Spanien nära havet och jag ville gärna uppleva alla årstider här. Tiden var uppenbarligen inne.
Vi hyrde ett hus i Nerja – som vi inte sett innan vi skrev på kontraktet. Det kändes ändå lugnt och tryggt med både hyresvärd och område. Min sambo Calle hade aldrig varit i Nerja, men hade sedan tonåren haft en önskan om att bo i ett varmt land och köra Enduro. Jag hade varit i Nerja en gång tidigare och inte blivit så förtjust, men vi blev vägledda just hit. Vi skulle bo där vi kunde se solen gå upp och solen gå ner – mellan bergen och havet.

Min son skulle in i lumpen och min dotter ville plugga på annan ort eller ut och resa. Calles döttrar behövde gå i skolan i Sverige. Separationerna från barnen gjorde ont i oss (ibland även fysiskt i min kropp). Jag fick jobba mycket med mina skuldkänslor, men min själs längtan var stark – och vi hoppades på att våra barn skulle komma hit ofta och mycket. I slutet på juni 2022 flyttade vi in i husbilen och gav oss ut i Europa. Resan hit var väl värd sina timmar stillasittande i bil. Södra Tyskland var vackert, liksom Luxemburg, Frankrike och Andalusien. Ett fint minne var en gårdsfest med lokalbefolkning i franska Meze. Vi blev bjudna på mat och dryck när vi råkade passera.

Nu har jag fått uppleva alla årstider och känner mig riktigt nöjd med att vi vågade prova. Vi har fått uppleva såååå otroligt mycket. Vi har inte bara upplevt Nerja med dess vackra omgivningar av berg, hav, floder och vattendrag. Vi har även sett en stor del av den spanska kusten och Portugals kust. Min dotter, har till min stora glädje, bott med oss större delen av tiden. Hennes förkärlek till Portugal och Ericeira, har fått oss till att uppleva mer även av den Portugisiska kusten. Att resa runt är enkelt under lågsäsong. Det är lite trafik och enkelt att få rum till rimliga priser.

Calle har varit i Sverige regelbundet för att träffa sina döttrar och för att jobba. Jag har jobbat online och på telefon, precis som innan vi flyttade hit. Det tog lite tid innan ett besök i Sverige för min del. Jag hade svårt att slita mig från vårt paradis och det tog emot att åka flygplan igen. Jag åkte för att träffa min son några dagar samt för att hälsa på min mamma och min syster. Våra tre barn som bor i Sverige har kommit hit några gånger. Det känns skönt i hjärtat när vi är samlade.

Nu till årstiderna här i Andalusien. Högsommaren är het! Det är tufft för mig när solen står som högst. Jag som älskar sol och värme, har blivit varse om att jag inte klarar av extrem hetta – utan att bada eller duscha kallt med jämna mellanrum.
De tidiga, varma morgnarna är dock underbara i juli och augusti, liksom de ljumma kvällarna. Att kunna vara ute hela dygnet i bara en tunn klänning är så skönt. Det är lyxigt att kunna sola och bada så gott som varje dag – som en lång solsemester.

Här är massor med turister under sommarmånaderna. Alla restauranger och butiker är öppna, vilket de inte är på vintern. Men det är trångt i stan och på stranden. Hettan och torkan gör att det ofta brinner någonstans, vilket är lite obehagligt. Men nu vet vi att de har en app för att hålla folk underrättade och att de är otroligt duktiga på att kontrollera och släcka bränder.

Sensommaren är underbar, framförallt i september. Då är det fortfarande varmt, men ganska folktomt. Oktober varierar lite mer vädermässigt, men gav oss ändå många sköna stranddagar med sol och bad.

Hösten har absolut sin charm. Då behövs det en vindjacka på morgonen, men under dagarna värmer solen gott. Vi kan vandra uppe i bergen och äta frukost med underbar utsikt. Att bada i havet är helt okej hela året, om man inte behöver mer än 18 grader i vattnet.

Vintern är varierad. Då är det kallt och fuktigt inomhus om man inte sätter på värme (vilket vi undvek mestadels), men solen värmer på dagarna. Så fryser man inne, kan man gå ut och värma sig. Tvätten torkar långsamt i den fuktiga luften, ibland tar det ett par dagar. På sommaren tar det bara några minuter.

Ibland är det regnigt, kyligt och stormigt. Vågorna är höga. Under vinterhalvåret är det perfekt att passa på att utforska nya områden.

Hela året har vi kunnat sitta utomhus och äta frukost och lunch. Men på vintern är det mörkt vid 18 tiden, så då har vi oftast ätit middag inomhus. Soltimmarna här gör det ändå väldigt ljus även under vintern. Det finns alltid färgstarka blommor, även på vintern. De olika sorterna av avokado, gör att det finns nyplockad avokado så gott som hela året.

Våren här är ljuvlig. Då blommar mandelträden uppe i bergen. Solen börjar värma mer igen. Det är folktomt och vi kan gå ensamma på stränderna och låta vår hund springa lös. I april när vi hade retreat var det som svensk högsommar. Men i år har det regnat en del i maj, vilket är en välsignelse i ett torrt land som Spanien.

Året vi har haft här har varit en helt underbar upplevelse i det stora hela, men visst har jag även haft vissa dagar då jag inte har haft någon lust eller ork till att göra något. De är dock mycket mer ovanliga här. Den vackra naturen, energin här och de många soltimmarna, gör livet så mycket lättare och mer inspirerande att leva. Vi trivs så bra att vi har bestämt oss för att stanna ett tag till. Men i sommar ska vi till Sverige några veckor och umgås mer med familjen.

Här nedan delar jag några bilder från vår tid här. Kanske du med har en dröm om att bo i ett annat land? Om du har möjlighet kan jag varmt rekommendera det. Det är väldigt häftigt att utforska ett nytt land med allt vad det innebär – maten, språket, kulturen, naturen, vädret och årstiderna.

%d bloggers like this: