Att starta upp verksamhet

Funderar du på att starta företag? Vet du inte riktigt hur du ska gå tillväga? Här delar jag några tips på hur du kan göra. Det finns också mycket information på http://www.verksamt.se

Det är en del administration för att komma igång. Men när du väl har registrerat din verksamhet, har du det roliga kvar.

Du kan börja med att fundera över om du vill ha enskild näringsverksamhet, aktiebolag eller handelsbolag.

Enskild näringsverksamhet (Enskild firma)

Om du är ny som företagare och ska ha en ganska liten verksamhet inledningsvis, är enskild näringsverksamhet billigast och enklast. Då är det bara du i din verksamhet. Det kostar inte så mycket att starta upp och du behöver inte ha så höga kostnader – som man har i ett AB med bokslut, årsredovisning, redovisningstjänster mm. Du kan i princip sköta din egen bokföring, men behöver troligtvis läsa på en del gällande egenavgift, moms, skatt och deklaration. För att starta upp kan du läsa mer på www.verksamt.se, där kan du läsa dig till mycket och även chatta eller ringa kundservice. En enskild näringsverksamhet deklareras tillsammans med din privata deklaration. Om du vill ha ett uppehåll kan du låta din verksamhet vara vilande. Det är förhållandevis lätt att avsluta en enskild näringsverksamhet, jämfört med hur det är att avsluta ett AB. Om du vill kan du även kolla på Skatteverkets hemsida gällande föreläsningar/korta kurser för nyföretagare. De erbjuder det online ibland och de är gratis. Nyföretagarcentrum har också mycket att erbjuda när du vill starta verksamhet. Deras tjänster är kostnadsfria.

Aktiebolag (AB)

Om du tänker dig en större verksamhet – vad gäller omsättning och personal – då kanske du hellre vill starta AB. Du behöver då ha ett startkapital på 25 000 kr (om de inte ändrat det), du behöver skapa aktiebok och bolagsordning. Vid varje avslutat verksamhetsår behöver du lämna in årsredovisning, bokslut och verksamhetsberättelse. För att ta ut lön behöver företaget vara registrerat som arbetsgivare. Här är företaget en juridisk person och du är anställd. Fördelar med AB är att du kan göra vinstutdelningar med lägre skatt än lönen, du kan skilja på dig som privat person och ditt företag och du kan ta ut friskvårdsbidrag. Om du startar med Enskild Näringsverksamhet och sen vill gå över i AB, så är det möjligt. Att lägga ner en enskild firma är ganska lätt. Att lägga ner ett AB är betydligt krångligare. För att ta reda på mer om AB kan du läsa på Bolagsverkets sida och på Verksamt.se. Det kan också vara bra att ta kontakt med Skatteverket om du har frågor kring moms och skatt.

Handelsbolag (HB)

Om ni är två personer som ska starta företag tillsammans, kan det vara intressant att se om Handelsbolag kan vara till er fördel. Du kan läsa mer om det på Verksamt.se

Här kan du läsa mer om olika företagsformer Välj företagsform – verksamt.se

Moms

I alla typer av ovanstående verksamheter behöver du betala in moms. Det är olika moms på olika tjänster. Till exempel är det 6% på idrott, kultur, konst, yoga, meditation mm. Det är 12% på övernattning. På de flesta andra tjänster är det 25% moms såsom coaching, massage, reiki, utbildningar, kurser mm. Som företagare behöver du därför vara registrerad för moms och redovisa din moms i en momsdeklaration. Det göra man antingen en gång per år (vid låg omsättning), kvartalsvis eller månadsvis. Här kan du läsa mer om olika momssatser Olika momssatser – verksamt.se

När du har företag som kunder är de vana vid att få priset exklusive moms. Privatpersoner brukar däremot få priset inklusive moms. Ett exempel är att du erbjuder coaching för 1000 kr till en privatperson. Den inkluderade momsen är då 200 kr. Om ett företag köper coaching för 1000 kr, lägger du på 25%. Det blir då 1250 kr. Här kan du räkna ut momsen om du vill Snabbaste sättet att räkna ut momsen (driva-eget.se)

Den ingående momsen, alltså den som dina kunder betalar till dig – ska sedan räknas ut och ställas mot den utgående momsen i ditt företag. Det är den moms du själv har betalat när du köpt t ex förbrukningsvaror, tjänster, kurser eller inventarier. Så om du har fått in mer moms än du har betalat – ska du betala in moms till Skatteverket. Om du har betalat mer moms än du har fått in, får du tillbaka moms från Skatteverket. Det är därför det behövs en momsdeklaration.

Mitt tips är att du sparar alla kvitton på alla inköp du har haft som kan ha med din verksamhet att göra. Det gäller även inköp 6 månader innan du har registrerat din verksamhet. Då har du möjlighet att få tillbaka moms när du är nystartad. Det kan handla om internettjänster, kurser, utbildningar, inredning, dator, mobilabonnemang, inköp av vattenkokare, kaffekokare, förbrukningsmaterial eller liknande. Allt som du behöver i din verksamhet.

Företagsnamn

Fundera över vad du vill att ditt företag ska heta. Om du vill ha ditt eget namn eller ett annat. Meditera gärna, skriv ner dina idéer, känn på dem och lyssna. Fundera också utifrån dina potentiella kunders perspektiv. Vad vill du att ditt företagsnamn ska säga till dem? Ofta är företagsnamn något vi växer in i. Kanske vårt syfte, livsuppgift eller vår egen utveckling och läkning. Om du vill ha en hemsida, kanske du vill undvika å, ä och ö i ditt företagsnamn, för att din domän ska kunna stavas likadant. Innan du bestämmer företagsnamn, kanske du vill kolla om lämplig domän är ledig. Det kan du göra t ex här: Sök domän | Kolla upp och hitta din domän (one.com)

FB konto eller Instagram konto

Vill du att ditt företag ska ha en företagssida på FB eller på Instagram? Då kan du kolla även där om det är ledigt innan du registrerar ditt företagsnamn.

Redovisningshjälp

Du kan antingen själv lära dig bokföring eller så kan du anlita någon annan som redan kan det. Som nystartad kanske du vill hålla nere kostnaderna. Då kan du spara alla kvitton och fakturor under ditt första verksamhetsår. När det är dags för deklaration lämnar du in allt till en redovisningsfirma, konsult eller någon du känner som är duktig på bokföring. De som är duktiga på bokföring kan dock ge många bra tips. Så du kanske vill ha någon kontakt redan när du sätter igång. Du behöver inte ha en revisor i en enskild firma och inte heller i ett AB så länge du har:

  • färre än 3 anställda (i medeltal)
  • mindre än 1,5 miljoner kronor i balansomslutning
  • mindre än 3 miljoner kronor i nettoomsättning.

Mer om det kan du läsa här Revisor i aktiebolag – Bolagsverket

Hemsida

Vill du ha en hemsida för din verksamhet? Du kan relativt enkelt skapa din egen hemsida. Men om du vill ha en mer avancerad sida eller inte alls är intresserad av teknik och kreativt skapande – kanske du vill anlita någon. Vanligt är att skapa sin hemsida på t ex one.com, wordpress.com, squarespace. De har färdiga mallar och du kan på vissa ställen även få hjälp med support via chat eller mail. Det går ofta att göra en hemsida gratis, om du inte behöver ha den så avancerad inledningsvis. Sen kan du uppgradera när du är redo att lägga till mer pengar och fler funktioner.

Om du vill ha hjälp av oss, kan du maila helena@lightworkeracademy.org

Logotype

En logga är inte nödvändigt, men många vill ha det. Fundera på vad som symboliserar just din verksamhet. Det sägs att en logga ska vara tydlig och lätt att se, även som väldigt liten – och att den ska vara lätt att känna igen. Du kan kika på andra loggor för att känna in vad du gillar – gällande färg, form, budskap. Du kan också meditera och se vad som dyker upp.

Om du vill ha hjälp av oss kan du maila helena@lightworkeracademy.org Linnea Schönning är duktig på att skapa loggor.

%d bloggers like this: