Valen vi gör blir vårt liv

Vi gör alla våra val. Dagligen gör vi val – små val och ibland större val. Att välja är det svåra, eftersom alla våra val har möjligheter med sig, men ibland även utmaningar och konsekvenser.

Vad är viktigast? Vad mår jag bäst av? Hur blir det för mig och mina nära? Vad innebär det egentligen? Hur känns det? Vad vill jag helst? Väljer jag med intellektet, kroppen, känslan eller själen? Hur vet jag skillnaden?

Det kan handla om vad jag ska äta till frukost. Ska jag ta det jag tycker är godast, nyttigast, lättast för kroppen, bäst för mig eller naturen och djuren, snabbast, eller det som ger mer mättnadskänsla?

Vad ska jag göra sen? Vad är möjligt? Vad är skönt? Vad är inspirerande och vad är tryggt? När kommer jag mest till min rätt? Hur kan jag planera in det i familjens liv? Vem behöver vad? Vad behöver jag? Vad känner jag? Vilken är min själsliga väg?

Varje dag görs små och ibland större val och valen blir vårt liv.

Hur vill jag då leva mitt liv? Var vill jag leva mitt liv? Vad vågar jag? Vad känns tryggare? Vad känns mer spännande?

Vem är jag? Vem vill jag vara? Hur vill jag må, känna och vara i mitt liv? Vad är jag värd? Vad klarar jag av? Vad är möjligt? Vad är orealistiskt? Vem vet det egentligen? Kanske behöver vi prova för att veta? Eller så kan vi låta bli. Även det är ett val.

Varje dag görs små och ibland större val och valen blir vårt liv.

När vi sen gjort våra val och sett vad valen ledde till – då kan vi välja hur vi vill se på utfallet. Väljer jag att känna mig nöjd, stolt och tillfreds? Väljer jag att känna mig missnöjd, ångerfull eller önskar att jag valt annorlunda? Ja, även där har vi val. Hur väljer vi att se på den vi blev och på hur vårt liv blev?

Först när vi lämnar jordelivet är vi klara med våra val. Eller är vi inte det? Det finns de som anser att vi skapar även i det liv som väntar – efter det att det fysiska jordelivet tagit slut. Oj, det blir ju ännu svårare. För vem vet hur vi kan välja där?

Men vem vet egentligen hur vi kan välja här?

Frågan är väl egentligen hur gör vi våra val? Gör vi dem inifrån vårt eget hjärta och vår själ? Eller gör vi dem utifrån vad andra ska tycka, känna och säga? Hittar vi en balans mellan att välja av kärlek till oss själva och till andra så att vi kan få ro i hjärtat? Gör vi våra val av kärlek eller av rädsla?

De viktigaste frågorna för mig är nog ändå: Vad skulle kärleken göra nu? Vad ger mig mest glädje att välja? Vad känns bäst i hjärtat?

%d bloggers like this: