Varför är människor rädda för andlighet och naturlig läkekonst?

Igår funderade jag på rädslan för det andliga. Det finns ju både privatpersoner, samhällsinstitutioner och religiösa som förskjuter de uttalat spirituella människorna och de läror som anses vara “alternativa”.

När jag började med yoga och healing i början av 2000-talet mötte jag en del motstånd. Skolor förbjöd yoga på idrotten i skolan – det ansågs olämpligt. Frikyrkliga kursgårdar ville inte hyra ut sina lokaler längre, när de hörde att det skulle utövas yoga där. Kristna privatpersoner fördömde reiki. Journalister spelade in jobbcoacher i smyg, för att sedan skapa rubriker på löpsedlarna om de andliga jobbcoacherna som använde sig av olämpliga metoder (till exempel visualiseringsövningar och meditation). Är det den gamla förföljelsen av häxor och så kallade charlataner som lever kvar? Eller vad handlar det om egentligen? Varför tror de att vi försöker luras eller skada andra? Varför tror de att det vi gör är något farligt? Varför förminskar de människors naturliga förmågor och kunskaper om naturliga läkemedel? Och varför kallar man andar för spöken och gör spöken till något farligt? Som om andar är något vi ska vara rädda för? Varför använder man begreppet “New Age” och dessutom i nedlåtande toner? Varför säger naturvetare ibland att de goda effekterna av healing endast är placebo? Varför vill de förringa dessa naturliga läkekonster?

Idag är vi väldigt många som utövar healing av olika slag. Det görs forskning på healing. Reiki till exempel, det är inte en ny företeelse. Mikao Usui som är den som har spridit kunskaper och tekniker i Reiki, han levde i slutet av 1800 talet till början av 1900 talet. Det finns väldigt mycket forskning som har gjorts på Reiki. Den enda biverkningen man har funnit i denna forskning är obekväma känslor. Jag vet dock att det även kan skapa tillfälligt, övergående illamående och trötthet. Visst, det kan ju vara skrämmande. Men om man läser om biverkningar på smärtstillande tabletter, är listan väldigt lång. Vad de flesta upplever när de får reiki är lugn, avslappning, stressreducering och smärtlindring. Hur farligt är det?

Yoga finns det också mycket forskat på. Listan på fördelarna med yogautövande är väldigt lång. Eventuella besvär av yoga kan vi ju få, om vi gör övningarna fel. Vi kan sträcka oss eller få ont någonstans. Men farligt är det ju inte. Vissa skrämmer människor när de pratar om kundaliniyoga och kundaliniresningar. Jo, visst. Det kan bli kraftfulla energier i vår mänskliga kropp. Vissa kan inte hantera dessa energirusningar. Om man har ett instabilt psyke sedan tidigare, kanske en kundaliniresning kan bli för mycket att hantera. Det kan vara bra att veta. Jag har varit med om kundaliniresning vid några tillfällen. Det är kraftfullt – både fysiskt, energimässigt och emotionellt. Men såvitt jag vet är jag fullt frisk både fysiskt och psykiskt. Mycket friskare nu än innan jag började med yoga. Men det finns ju andra yogaformer som är mer som fysisk rörelse – utan kundalini. De är som långsam gymnastik och stretching och det är ju knappast farligare än elitgymnastik, rally, fotboll eller hockey.

Kanske är det kontakten med sig själv, sitt inre, sina känslor och tankar som skrämmer?

Hur farligt är det med andar? Ja, hur farliga kan de vara egentligen? De har ju ingen fysisk kropp att använda sig av och kan inte bära vapen. Det farligaste som kan ske i en session av andlig eller medial vägledning, är att människor kommer i kontakt med sina känslor – eller får vägledning som påverkar deras val och beslut i livet. Men ansvaret ligger ju egentligen hos mottagaren av budskapen. Det är ju upp till var och en hur de tar emot och vad de gör med budskapen. Jag tror inte att något medium eller någon andlig vägledare har för avsikt att lura andra människor – inte ens för pengar.

Hur farligt kan det vara med naturliga läkemedel som örter? Visst, det kan bli starkt i halsen av oregano olja. Det kan kanske göra ont i ögonen om vi råkar sätta fingret i ögat efter vi har satt lavendelolja på tinningarna mot huvudvärk. Men jag tror det gör ondare om vi råkar få aceton, klorin, ariel tvättmedel eller yes diskmedel i ögonen. En flaska Redbull är nog mycket farligare än en kopp örtte. Kortison salva är nog mycket skadligare än ringblomsalva. Och sömntabletter tror jag är farligare än att stänka lavendel olja på sängkläderna och göra baby pose innan man ska sova.

Hur farligt är det med astrologi? Det får oss att reflektera över vem vi är, hur vi är och hur vi kan leva våra liv på det sätt som passar oss bäst. Sen är det ju upp till var och en som intresserar sig för sitt födelsehoroskop att göra egna val.

Jag skulle gärna vilja veta vad och vem det är som skapar denna rädsla för andlighet, det spirituella och den naturliga läkekonsten – och på vilka grunder.

Några tankar från mig. Kommentera om du vill.

Varmt välkommen att följa bloggen om du vill det.

%d